Overbruggingshypotheek is de oplossing!

Het kan gebeuren dat je een nieuw huis hebt gekocht, maar je oude huis nog niet hebt verkocht. In dat geval heb je dus eigenlijk niet genoeg geld om het nieuwe huis te kopen, omdat het oude huis nog niet is verkocht. In dit geval is het niet zo handig om een tweede hypotheek voor het nieuwe huis af te sluiten. Dit is niet handig omdat het ten eerste erg duur is om twee hypotheken te hebben. Ten tweede, als je dan ineens wel over voldoende geld beschikt om het nieuwe huis te kopen (omdat het oude huis is verkocht), kan de tweede hypotheek vaak niet direct en boetevrij afgelost worden. Je zit dan met een zak geld én een hypotheek, iets dat vaak niet gewenst is.

Een veelgebruikte oplossing is een overbruggingshypotheek.
Een overbruggingshypotheek zorgt ervoor dat je het nieuwe huis kan kopen terwijl het oude huis nog in de verkoop staat. Als het oude huis dan wordt verkocht, dan kan de overbruggingshypotheek direct afgelost worden.

De overbruggingshypotheek is er om de tijd tussen de aankoop van het nieuwe huis, en de verkoop van het oude huis, letterlijk te overbruggen. Deze tijd is natuurlijk variabel omdat je niet precies weet wanneer en tegen welke prijs het oude huis verkocht gaat worden. Toch wordt een overbruggingshypotheek afgesloten voor een vaste periode van bijvoorbeeld een half jaar.

Wil je deze overbruggingshypotheek verlengen? Dan kost dit relatief veel geld, het komt ook vaak voor dat de rente dan verhoogd wordt. Dit is zo omdat je, als je een overbruggingshypotheek afsluit, de bank als het ware een garantie geeft dat het oude huis in een bepaalde periode verkocht is. Als dat niet zo blijkt te zijn, kan het gebeuren dat de bank besluit dat het risico op wanbetaling groter is geworden. Een logisch gevolg is dan een hogere rente.

Een financieel product kost geld. Zo kost ook een overbruggingshypotheek geld. Hoeveel geld, is te berekenen. Je kunt een overbruggingshypotheek berekenen door te kijken wat de overwaarde is van het oude huis.

Het berekenen van een overbruggingshypotheek is belangrijk om jezelf nare verrassingen, na de verkoop van het huis, te besparen. Want ook een overbruggingshypotheek kost geld. Je kunt een overbruggingshypotheek zien als een normale hypotheek, die net als de hypotheek van het oude huis betaald moet worden. Je moet de kosten van de overbruggingshypotheek daarom opnemen in je maandelijkse uitgaven.

Ouder-kindhypotheek een startershypotheek voor kinderen samen met de ouders

Je verlaat het ouderlijkhuis en wilt samen met je partner een koophuis gaan betrekken. Dan kunnen jullie ouders helpen om dat mogelijk te maken met een ouder-kindhypotheek.

Tegen de tijd dat hun kinderen volwassen zijn en klaar zijn om op hun zelf te gaan wonen hebben de meeste ouders hun financiën zo goed op orde dat zij financieel heel wat ‘slagkracht’ bezitten in de ogen van banken en andere financierders. Helemaal wanneer deze ouders zelf ook een koophuis hebben en daar overwaarde op hebben. Deze financiële slagkracht kan goed van pas komen wanneer zij hun kinderen graag op weg willen helpen om een koophuis aan te schaffen.

Banken en financierders willen starters graag van een hypotheek voorzien, maar hebben begrijperlijkerwijs graag genoeg zekerheid om nieuwkomers op de woningmarkt van hypotheken te kunnen voorzien. Hoe meer zekerheid een bank of financierder heeft des te zekerder het is dat een passende hypotheek mogelijk is voor de aanvrager.

Ouders kunnen hun startende kinderen op meerdere manieren helpen. Bijvoorbeeld door samen met hun kinderen een hypotheek aan te vragen. Ouders staan dan voor hun kinderen garant doordat zij bijvoorbeeld de overwaarde van hun eigen huis gebruiken om de financiering van het huis van hun kinderen rond te krijgen.
Daarnaast kunnen ouders hun kinderen natuurlijk ook een schenking doen waardoor een gedeelte van de hypotheek al betaald is.

Wilt u eventueel samen met uw ouders of samen met uw kinderen een ouder-kindhypotheek afsluiten? Onthoud dan dat u bij de reguliere banken vaak duurder uit bent dan bij de diverse financierders die ook ouder-kindhypotheken aanbieden. Met in het achterhoofd het besparen op rente en het bekomen van goed advies raad ik u daarom aan u eerst bij diverse financierders te informeren.