5 tips voor zakelijk krediet zonder jaarcijfers: welke oplossingen heeft u om toch aan geld te komen voor uw startende onderneming?

Als startende ondernemer is het lastig om aan geld in de vorm van een lening of zakelijk krediet te komen. Banken zijn momenteel kritischer dan ooit. Toch zijn er diverse manieren voor startende ondernemers zonder jaarcijfers om toch aan zakelijk krediet te komen. In dit artikel staan een paar opties beschreven.

1) Benader een regionale participatiemaatschappij
Er zijn een aantal regionale participatiemaatschappijen actief die ook investeren in startende ondernemers. Veelal zoeken zij startende ondernemingen die een baanbrekend idee hebben of in elk geval een technologie ontwikkelen die een hoge mate van innovatie met zich mee brengen. Omdat deze partijen door de overheid worden gefinancierd zijn zij eerder bereid om risico te lopen dan bij een private participatiemaatschappij.

2) Ontslagen? Vraag starterskrediet aan!
Voor ondernemers die ontslagen zijn of gaan worden zijn er ook mogelijkheden bij de overheid om aan zakelijk krediet te komen. Het UWV kan startende ondernemers (het starterkrediet) een zakelijk krediet verstrekken tot 30.000 euro in de vorm van een rentedragende lening. Het interessante is dat aflossing pas na 2 jaar plaatsvindt.
[ad#336×280-rechts]
3) Vraag microkrediet aan
Startende ondernemers kunnen ook microkrediet aanvragen. Hierbij worden zakelijke leningen aan kleine ondernemers aangeboden. Er is 15 miljoen euro beschikbaar voor kredieten tot 35.000 euro. Dit krediet is beschikbaar voor kleine starters uit alle bedrijfstakken; van het openen tot een winkel tot een kapsalon. Interessant is dat zij ook open staan voor ondernemers die in het verleden een negatieve BKR codering hebben opgelopen.

4) Benader een private participatiemaatschappij
Ondernemers kunnen ook terecht bij private participatiemaatschappijen. Er zijn een aantal van deze partijen in Nederland actief die zich richten op ‘early stage’ startups. Dit zijn bedrijven die een nieuwe product/technologie ontwikkelen en nog geen winst hebben. Er zijn verhalen bekend van ondernemers die zelfs een faillissement achter de rug hebben gehad maar alsnog geld hebben gekregen van deze participatiemaatschappijen.

5) Benader een ex-ondernemer of iemand met veel geld
Informal investors zijn een andere bron voor ondernemers die aan zakelijk krediet willen komen. Dit zijn vaak ex-ondernemers of privé investeerders die bereid zijn geld te investeren in startende, veelbelovende bedrijfjes. Het voordeel van deze bron is dat zij flexibeler zijn dan een bank en dat zij vaak ook veel ervaring, kennis en een netwerk meebrengen. Deze mensen vinden het vaak ook leuk om met startende ondernemers en hun creatieve ideeën samen te werken.

Kortom, zelfs zonder jaarcijfers is het mogelijk om aan zakelijk krediet te komen. De overheid kan hierbij ondersteuning bieden maar ook het bedrijfsleven biedt ondanks het huidige economische klimaat mogelijkheden.