Lening doorlopend krediet

Voor degenen die als lening een doorlopend krediet hebben of graag zouden willen, staan hier onder enkele nuttige kenmerken die u als consument van een leningvorm als een doorlopend krediet zou moeten weten. In het onderstaande overzicht staan een drietal eigenschappen die kenmerkend zijn voor een lening als een doorlopend krediet.

Als eerste punt kunt u als toekomstig gebruiker van een doorlopend krediet zelf bepalen hoeveel geld u als krediet gaat gebruiken. Dit wordt het zogenaamde kredietlimiet genoemd. Samen met de verstrekker van het krediet wordt er gekeken wat voor u een passend kredietlimiet zal zijn. Gebruikt u het slecht om ook het einde van de maand wat ruimer te hebben, dan hoeft het limiet niet zo hoog te zijn. Gebruikt u het voor onvoorziene incidentele grote uitgaven, dan is het misschien interessant om een hoger limiet vast te stellen. Voor iedereen is de hoogte van het limiet verschillend en makkelijk aan te passen.

Als tweede punt is het handig om te weten dat het rentepercentage van een doorlopend krediet variabel is. Dit houdt in dat er geen vaste rente voor een bepaalde periode wordt vastgesteld, zoals bij een hypotheek bijvoorbeeld. Ook is de hoogte van het geleende bedrag van invloed op het rentepercentage van een lening doorlopend krediet. Vaak is het zo dat bij een hoger kredietlimiet een lager rentepercentage geldt.[ad#336×280-rechts]

Een derde belangrijke eigenschap van het doorlopend krediet is dat u tot aan uw limiet vrij kunt aflossen en opnemen. Dit betekent o.a. dat uzelf medeverantwoordelijk bent voor het bedrag dat u per maand aan rentelasten kwijt bent. Daarnaast kunt u in voor u financieel betere tijden het krediet flink aflossen, en meteen daarna wanneer het financieel minder gaat de afgeloste bedragen opnemen. Uiteraard kunt u maximaal opnemen tot het door u bepaalde limiet van het doorlopend krediet.

Uit bovenstaande drietal punten blijkt dat het er per afnemer van de lening of doorlopend krediet, het eind product er totaal verschillend uit kan zien. De hoogte van het kredietlimiet van de lening, de hoogte van het rentepercentage maar ook de doeleinden waarvoor het geleende bedrag gebruikt wordt zullen verschillen. Aan gezien er voor iedereen een passend doorlopend krediet of lening te vinden is, is het raadzaam om informatie in te winnen bij meerdere verstrekker van zulke doorlopende kredieten. Laat u zelf goed informeren voordat u te snel met een bepaalde kredietverstrekker in zee gaat!