Alternatieve vormen van lenen

Geld lenen is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Dit is zowel positief als negatief op te vatten. Bedenk eens hoeveel schulden mensen hebben, dat is negatief. De andere kant van het verhaal is echter wel dat hierdoor de consumptie gestimuleerd wordt, waardoor meer mensen meer producten (kunnen) kopen. Met andere woorden: met lenen hou je de economie draaiende.

Een vorm van lenen is het kopen van een product op afbetaling. Je bent het bedrijf waar je het product koopt immers nog geld schuldig. Er is heel veel te kopen op afbetaling. Denk bijvoorbeeld maar aan een laptop of een scooter. Om wanbetaling te voorkomen, is er een heel aantal jaar geleden een speciaal bureau opgericht dat het aantal kredieten (lees: leningen) registreert. Dit is het bureau krediet registratie, kortweg het BKR. Het is heel moeilijk om een lening te vinden bij een bedrijf dat niet is aangesloten bij het BKR. Toch zoeken veel mensen dit. Dit omdat ze een aantal jaar geleden bijvoorbeeld negatief zijn geregistreerd bij dit BKR. Nu willen ze weer wat geld lenen, en blijkt het ineens niet meer mogelijk te zijn.

Deze mensen zoeken vaak iets waar ze zonder BKR toetsing kunnen lenen. Ze zoeken bijvoorbeeld een laptop op afbetaling met BKR of een scooter op afbetaling zonder BKR. Dit betekent allemaal hetzelfde: geld lenen bij een kredietverstrekker die niet is aangesloten bij het Bureau Krediet Registratie. Maar waar vind je dit soort instanties? Alle banken in Nederland horen hier in ieder geval niet bij, want als je een bankvergunning wil, moet je wettelijk verplicht alle klanten toetsen bij het BKR. We kunnen verder kijken, bijvoorbeeld minileningen. Deze zogenaamde flitskredieten geven de mogelijkheid om een maand een bepaald bedrag te lenen, zonder BKR toetsing! Ideaal dus voor mensen die negatief staan geregistreerd bij het BKR. Maar de looptijd is beperkt, en het bedrag dat hier geleend kan worden is vaak maximaal €750.

Je kunt natuurlijk ook geld lenen van familie of vrienden. Dit heet particulier geld lenen. Het gaat altijd buiten het BKR om. Dit particulier geld lenen kan ook bij mensen anders dan familie of vrienden. Je moet alleen de juiste persoon vinden, die jou vertrouwd (en andersom) en die niet belachelijk hoge rentebedragen vraagt. Het is toch aangeraden om iemand proberen te vinden die je kent en betrouwbaar is. Je zal niet de eerste zijn die opgelicht wordt…