Nibud maakt risicometer om aanvragen lening inzichtelijker te maken

Het Nibud heeft een online applicatie gemaakt waarmee mensen kunnen berekenen welk bedrag zij maximaal zouden kunnen lenen zonder in de problemen te komen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting het Nibud wil mensen die erover denken een lening aan te vragen helpen om vast te stellen wat zij maximaal kunnen lenen zonder dat zij daarbij in de problemen komen. Middels de zogenoemde risicometer kunnen mensen na het invullen van hun gegevens, waaronder inkomen en maandelijkse kosten, een advies ontvangen tot welk bedrag zij kunnen gaan bij het aanvragen van een lening.

Hoewel het Nibud beoogt mensen te behoeden voor het afsluiten van een te hoge lening en dit op zich een goed initiatief is zijn er inmiddels omtrent de risicometer ook de eerste kritische geluiden. Zo komt het advies van het Nibud nooit overeen met het bedrag dat de banken aan hun klanten willen lenen. Banken zijn over het algemeen bereid meer te lenen aan mensen dan het Nibud zou willen adviseren. Hierdoor zouden mensen kunnen denken dat zij niet in aanmerking zouden komen om een hoger bedrag te lenen dan het Nibud adviseert. Daarnaast zegt de risicometer niets over zakelijke leningen, terwijl die over het algemeen worden gebruikt om te investeren in een bedrijf en met deze investering meer omzet en winst te genereren waardoor ondernemers er dus op vooruit gaan wanneer zij een zakelijke lening afsluiten.