Zakelijk krediet door privelening af te sluiten

Wanneer u ondernemersplannen heeft en zakelijk krediet nodig heeft is het ook mogelijk om eens te kijken wat u met een prive lening allemaal voor elkaar kunt krijgen.

Dit is vaak hoe eenmanszaken en kleine ondernemers hun startup financieren, namelijk door een lening die eigenlijk voor prive doeleinden bestemd is, zakelijk te investeren. In veel gevallen is de scheidslijn tussen zakelijk en prive erg dun waardoor deze manier van investeren begrijpelijk is.
Wanneer je bijvoorbeeld voor jezelf start terwijl je nog in loondienst werkt dan sluit je al gauw een persoonlijke lening af op basis van je vaste salaris, ookal ben je van plan het aangeschafte goed later zakelijk te gaan gebruiken. Achteraf is het ook nooit een probleem om prive goederen officieel in je zaak binnen te brengen en op de inventarislijst te zetten. Begrijpelijk dus dat je eerst naar een persoonlijke lening kijkt.

Wanneer je echter prive leent met zakelijke motieven moet je altijd wel de voors en tegens goed doorrekenen. En uitkijken dat je zakelijke inspiraties niet blijven hangen als een dure hobby. Iemand die in een supermarkt werkt, maar zijn vaste baan gebruikt als basis voor een lening voor de aanschaf van een professionele fotocamera omdat hij of zij een toekomst als zelfstandig fotograaf ambieert zal in eerste instantie de lening wel kunnen krijgen en kunnen afbetalen, maar het lijkt me wijs dat die persoon de vaste baan pas opgeeft op moment dat de inkomsten uit het fotograferen voldoende zijn om en de lening af te betalen en de rest van je dagelijksleven mee te bekostigen.

[ad#336×280-rechts]Ook onderhandse leningen van familieleden kunnen en worden vaak zakelijk gebruikt. Je bespreekt het doel van de lening dan uitgebreid met je familie waar je het geld van leent en deze kunnen het geld dan als een investering in je bedrijf aan je uitlenen.

Wanneer je een koophuis met overwaarde bezit dan is dit wel een privegoed maar in overleg met de hypotheekverstrekker is het vaak ook mogelijk om de overwaarde van je koophuis te verzilveren en daar een zakelijk doel mee te bekostigen. Op die manier kun je de overwaarde als zakelijk krediet gebruiken.